Αρχική » Τα βήματα της εγκυμοσύνης » Εγκυμοσυνη ανα εβδομαδα, 21-40


Κύηση Εγκυμοσυνη ανα εβδομαδα, 21-40

Σύντομος οδηγός για το τι θα συμβεί σε σας και το έβρυο από την εικοστή πρώτη εως την τεσσερακοστή εβδομάδα της κύησης

3d υπέρηχος21.Οι βλεφαρίδες και τα ματόκλαδά του έχουν πλέον αναπτυχθεί πλήρως και μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Ακούει τις συζητήσεις σας και τους θορύβους οπότε μπορείτε να του μιλάτε και να του τραγουδάτε αν θέλετε. Από πλευράς άνεσης αυτή η φάση είναι από τις καλύτερες.

22.Σε αυτή τη φάση ίσως παρατηρήσετε περισσότερες αλλαγές στον εαυτό σας. Έχετε αρχίσει να παίρνετε σταθερά βάρος και είστε ήδη στα 5-7 κιλά βαρύτερη. Επίσης έχετε αυξημένες εκκρίσεις από τον κόλπο σας.

23.Το μωρό πλέον έχει φτάσει γύρω στο μισό κιλό και 30 εκ. σε ύψος. Η ακοή του, οι πνεύμονες και η ικανότητά του να καταπίνει έχουν αναπτυχθεί και πλέον αν γεννηθεί τώρα έχει μια μικρή πιθανότητα να ζήσει, με την κατάλληλη φροντίδα. Τώρα κάθε μέρα μετρά.

24.Η πιθανότητα επιβίωσής του πλέον ανεβαίνει δραματικά κοντά στο 50%. Μικρές ενοχλητικές αλλά προσωρινές αλλαγές μπορεί να συμβαίνουν στο σώμα σας, όπως π.χ. έλλειψη ισορροπίας, αιμορραγία των ούλων, ραγάδες, ευαισθησία στο φως και τροπή του ομφαλού σας προς τα έξω.

25.Το οπτικό νεύρο του μωρού σας πλέον λειτουργεί και ο εγκέφαλος δείχνει αυξημένη λειτουργία και αντιδράσεις σε ερεθίσματα. Πλέον εσείς θα παρακολουθείστε για τυχών εμφάνιση συμπτωμάτων προεκλαμψίας ή διαβήτη.

26.Η ανάπτυξή του γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια του, να οξύνεται η ακοή του και να αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του γρηγορότερα. Απαιτείται λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή στην καλύτερη διατροφή σας σε αυτό το στάδιο.

27.Το μωρό αρχίζει να κοιμάται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς μπορεί και να αρχίσει να πιπιλά το δάκτυλό του. Κανείς δε ξέρει τι ονειρεύονται σε τέτοια ηλικία, πάντως χαρακτηριστικά αυτής της φάσης είναι επίσης ο έντονος λόξυγκας του βρέφους και σταδιακή αύξηση της δυσφορίας σας.

28.Πλησιάζετε προς το τέλος! Το μωρό είναι λίγο περισσότερο από ένα κιλό ενώ τα οστά του είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα. Μπορεί να είστε περισσότερο νευρικές προς αυτή την περίοδο, μπορείτε να το ξεπεράσετε όμως αρχίζοντας να σκέφτεστε τη λίστα με τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας, πιθανά ονόματα για το μωρό κτλ.

Μπορείτε να κάνετε μια πρώτη έρευνα για την επίπλωση του βρεφικού δωματίου

29.Τα μαλλιά του αρχίζουν να φυτρώνουν, το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα είναι προς τα τελευταία στάδια και οι διατροφικές του ανάγκες έχουν κορυφωθεί. Συστήνεται η λήψη φολικού οξέως, βιταμίνης C, σιδήρου και ασβεστίου.

30.Οι πνεύμονες του έχουν πλέον αναπτυχθεί πλήρως, ενώ αναγνωρίζειεύκολα αλλαγές στο φως. Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ακόμη περισσότερο ειδικά αν έχει αρχίσει η μήτρα να πιέζει το διάφραγμα σας.

31.Το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε οι διαστάσεις του να είναι πιο σωστές και να μην κουνιέται πλέον τόσο πολύ εφόσον δεν του απομένει και πολύ χώρος. Τα όργανά του έχουν εξελιχθεί αρκετά καθώς και το μεδούλι έχει πλέον αναλάβει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που έκανε προσωρινά το συκώτι.

32.Πλέον βάζετε πολύ γρήγορα βάρος, σχεδόν μισό κιλό την εβδομάδα, όπως αντίστοιχα και το μωρό σας που έχει ξεπεράσει το 1,5 κιλό. Συνεχίστε να τρώτε σωστά και σε ικανοποιητικές ποσότητες.

33.Τώρα έχει φτάσει περίπου τα 2 κιλά και πάνω από 40 εκ. ύψος, ενώ πρέπει να έχει αρχίσει να ετοιμάζεται να γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω. Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα να ξαναγυρίσει προς τα πάνω. Τα πόδια και οι αστράγαλοί σας θα νιώθουν πρησμένοι προς το τέλος κάθε μέρας.

34.Το μωρό έχει αρχίσει να βάζει βάρος και δεν είναι πια τόσο λεπτό, ενώ ο φόβος της πρόωρης γέννας δεν είναι πλέον αναγκαίος, 99% των βρεφών που γεννιούνται τώρα επιζούν της γέννας.

35.Πλησιάζει τα 2,5 κιλά και μερικές φορές μπορεί να ξεχωρίσετε τους αγκώνες, πόδια και κεφάλι να προεξέχουν όταν σπρώχνει το στομάχι σας. Επίσης υπάρχει αισθητά λιγότερο αμνιακό υγρό στη μήτρα σας και τον περισσότερο χώρο καταλαμβάνει το μωρό.

36.Μπορεί να προσέξετε την κοιλιά σας να είναι πιο χαμηλά καθώς το μωρό κατεβαίνει και εσείς θα νιώσετε μια ανακούφιση από την πίεση και ευκολότερη αναπνοή. Το περπάτημα όμως γίνεται πιο δύσκολο.

37.Η εγκυμοσύνη θεωρείται πλέον ότι έχει ολοκληρωθεί και ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά τη διαστολή σας και τη θέση του μωρού ώστε να την γνωρίζει την ώρα του τοκετού. Το περισσότερο από το λίπος που συσσωρεύτηκε γύρω από το βρέφος έχει πλέον εξαφανιστεί.

38.Όλα τα όργανα του μωρού σας έχουν ωριμάσει πλήρως εκτός από τους πνεύμονες που ολοκληρώνονται λίγες ώρες μετά τον τοκετό. Έχει φτάσει περίπου τα 3 κιλά και το μέγεθός του μπορεί να είναι νύξη για το φύλο του.

39.Το αμνιακό υγρό είναι πλέον χλωμό και γαλακτώδες αντί για διάφανο λόγω του λίπους που αποβλήθηκε, καθώς και τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Ακόμα και αν παρατηρήσετε λίγο αμνιακό υγρό να εκκρίνεται, η διαστολή και ο τοκετός μπορεί να απέχουν ακόμη.

40.Μην ανησυχείτε! Αν δεν έχετε γεννήσει ακόμη, ο γιατρός σας θα περιμένει ακόμη λίγο, μέχρι την βδομάδα 42 και αν πάλι δεν έχετε γεννήσει τότε θα προκαλέσει τοκετό τεχνητά.


Leave a Reply


Ένα έργο της nbh internet
Σύλληψη Βρεφική Ηλικία Νηπιακή Ηλικία Παιδί Εφηβική Ηλικία Εβδομάδες εγκυμοσύνης 1-20 Εβδομάδες εγκυμοσύνης 21-40