Αρχική » Τα βήματα της εγκυμοσύνης » Εγκυμοσυνη ανα εβδομαδα, 1-20


Κύηση Εγκυμοσυνη ανα εβδομαδα, 1-20

Σύντομος οδηγός για το τι θα συμβεί σε σας και το έβρυο από την πρώτη εως την εικοστή εβδομάδα της κύσησης

Έμβρυο 9η Εβδομαδα1.Μπορεί εύκολα να υπολογιστεί από τον γιατρό σας το πότε περίπου συλλάβατε και πότε να αναμένετε να γεννήσετε, κάτι το οποίο συνήθως βασίζεται στο πότε είχατε την τελευταία σας περίοδο, η εβδομάδα η οποία και ορίζεται ως η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

2.Τα οιστρογόνα αρχίζουν να επιδρούν στη μήτρα σας προετοιμάζοντάς τα τοιχώματά της, καθώς εκκρίσεις προγεστερόνης την προετοιμάζουν να δεχτεί το νέο έμβρυο. Κατά αυτή τη σύντομη χρονική περίοδο, μπορεί να γίνει η σύλληψη.

3.Γύρω στο μέσο πλέον του κύκλου, λαμβάνει μέρος η ωορρηξία και ενδεχομένως η γονιμοποίηση του ωαρίου αυτού από σπερματοζωάρια που θα το εισχωρήσουν.

4.Μια μπάλα από κύτταρα, το έμβρυο, αρχίζει να μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας και χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία θα σχηματίσουν αργότερα τα όργανα και τους ιστούς.

5.Η καρδιά του εμβρύου έχει ήδη αρχίσει να κτυπά και να διαχωρίζεται σε κόλπους και κοιλίες. Τα κύρια όργανα έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται, καθώς το έμβρυο είναι τώρα περίπου ένα τέταρτο του εκατοστού.

6.Το έμβρυο είναι τώρα στο μέγεθος μιας φακής και αποτελείται κυρίως από το κεφάλι, καθώς έχουν αρχίσει να σχηματίζονται προεξοχές που θα εξελιχθούν στα άκρα.

7.Στο μέγεθος τώρα 1εκ. έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τα δάκτυλά του, καθώς το συκώτι του δουλεύει υπερωρίες παράγοντας ερυθρά αιμοσφαίρια, ένας προσωρινός ρόλος.

8.Η διαδικασία επιταχύνεται και τα συμπτώματα αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται και σε σας υπό την μορφή αναγούλων, μικρών πόνων και ελαφριάς συχνοουρίας λόγω της πίεσης που ασκείται στην ουρήθρα σας από την διαστελλόμενη μήτρα.

9.Αρχίζετε να επηρεάζεστε συναισθηματικά και είναι απολύτως φυσιολογικό να είστε κυκλοθυμική. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το έμβρυο θα είναι κάτι λιγότερο από 2,5εκ. και θα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα γεννητικά του όργανα. (φωτογραφία δεξιά)

10.Το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 4 γραμμάρια αλλά πολλές λεπτομέρειες πλέον έχουν σχηματιστεί, όπως νύχια και μαλλιά. Τα βασικά όργανα έχουν σχηματιστεί και λειτουργούν. Είναι ήδη δυνατό να ακούσετε τους κτύπους της καρδιάς του!

11.Πλησιάζοντας το τέλος του πρώτου τριμήνου, οι πιθανότητες αποβολής μειώνονται σημαντικά. Το έμβρυο έχει ξεπεράσει τα 4 εκ. και είναι απασχολημένο να κλωτσάει καινα τεντώνεται, ενώ η μήτρα σας έχει περάσει πάνω από τα οστά της λεκάνης και εντοπίζεται με εξωτερική ψηλάφηση.

12.Πλέον το πρόσωπο του μωρού σας έχει αρχίσει να παίρνει μια πιο ανθρώπινη μορφή με τα μάτια να πλησιάζουν πια το ένα το άλλο, στη σωστή δηλαδή θέση. Τα αυτιά επίσης πλησιάζουν στη σωστή τους θέση και το βρέφος αντιδρά όταν κάτι το ενοχλεί.

13.Το μωρό μπορεί πλέον να πιπιλά και η εγκυμοσύνη έχει αρχίσει να φαίνεται. Για πολλές γυναίκες, τα διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα αρχίζουν επιτέλους να υποχωρούν.

14.Το μωρό έχει πλέον φτάσει τα 8 εκ. και το σώμα του έχει αρχίσει να μεγαλώνει πιο γρήγορα από το κεφάλι. Τώρα πια έχει αποκτήσει πολλές κινητικές ικανότητες, όπως να κλείνει τις παλάμες του, να κάνει γκριμάτσες και άλλα.

15.Παρόλο που δεν το νιώθετε, το μωρό σας έχει συχνά λόξυγκα. Επίσης, αν και έχετε πολύ πιθανό πάρει λίγα κιλά, αυτό ζυγίζει μόνο περίπου 70 γραμμάρια! Έχει φτάσει και η στιγμή που μπορείτε να μάθετε με υπέρηχο το φύλο του!

16.Τώρα να αναμένετε να αρχίσετε να νιώθετε τις κινήσεις του από βδομάδα σε βδομάδα, ενώ είναι αρκετά μεγάλο για να αρχίζει να παίζει, π.χ. με τον ομφάλιο λώρο. Επίσης αυτή την εποχή περίπου ανοίγουν τα οστά της λεκάνης σας και ίσως νιώθετε κάποιο πόνο στην περιοχή.

17.Ο σκελετός του μωρού σας είναι ακόμη ελαστικός και οι κτύποι της καρδιάς του πλέον ακούγονται καθαρά, η μήτρα σας όμως έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να σας αλλάξει το κέντρο βάρος και να δυσκολεύεστε λίγο στην ισορροπία.

18.Το μωρό είναι πλέον περίπου 12 εκ. και 190 γραμμάρια, καθώς μπορείτε επίσης να διακρίνετε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει σαν να αναπνέει, αν και ακόμη δεν παίρνει οξυγόνο και οι πνεύμονες είναι γεμάτοι με αμνιακό υγρό.

19.Έχετε φτάσει στα μισά της εγκυμοσύνης! Το νευρικό σύστημα του μωρού πλέον φτάνει στο αποκορύφωμά του και οι αισθήσεις του καθώς και οι αντιδράσεις και κινήσεις του οξύνονται.

20.Το μωρό είναι καλυμμένο με μια λιπώδη ουσία το οποίο το προστατεύει κατά τη μακρά παραμονή του στο αμνιακό υγρό. Επειδή παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζεται σίδηρο οπόταν καλό είναι να παίρνετε συμπληρώματα ή να τρώτε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.Leave a Reply


Ένα έργο της nbh internet
Σύλληψη Βρεφική Ηλικία Νηπιακή Ηλικία Παιδί Εφηβική Ηλικία Εβδομάδες εγκυμοσύνης 1-20 Εβδομάδες εγκυμοσύνης 21-40