Αρχική » Αναμένοντας το μωρό » Αμνιοπαρακέντηση


Πότε και γιατί; Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι ένα τεστ το οποίο μπορούν να κάνουν οι έγκυες γυναίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το έμβρυο μέσα τους είναι υγιές ή αναπτύσσεται με κάποιες γενετικές ανωμαλίες.

amnio

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια εξέταση μπορούν να κάνουν οι έγκυες γυναίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το έμβρυο μέσα τους είναι υγιές ή αναπτύσσεται με κάποιες γενετικές ανωμαλίες.
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται ως εξής: Τρυπάμε με μια βελόνα το κοιλιακό τοίχος της γυναίκας και αφαιρούμε δείγμα από το αμνιακό υγρό, μέσα στο οποίο μεγαλώνει το έμβρυο. Το υγρό αυτό περιέχει κύτταρα του εμβρύου, τα οποία καλλιεργούνται και αναλύονται.
Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να κάνει αμνιοπαρακέντηση κατά τη διάρκεια του τρίτου ή τέταρτου μήνα της κύησης. Συνήθως συνιστάται σε έγκυες 35 χρονών και άνω, καθώς σε εκείνες υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν ένα παιδί με χρωμοσωματικές ανωμαλίες (για παράδειγμα με σύνδρομο Down). Επίσης η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως όταν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό γενετικών ασθενειών ή χρωμοσωματικών ανωμαλιών.
Με την αμνιοπαρακέντηση διαφαίνεται και το φύλλο του μωρού, ωστόσο σχεδόν ποτέ ή έγκυος γυναίκα δεν κάνει το συγκεκριμένο τεστ μόνο γι’ αυτό το λόγο.
Η αμνιοπαρακέντηση θεωρείται ασφαλής εξέταση, ωστόσομπορεί να αποτελέσει αιτία αποβολής αλλά οι πιθανότητες είναι μηδαμινές . Καλό είναι πριν προβείτε στην εξέταση να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορεί να υπολογίσει κατά πόσο διατρέχεται κίνδυνο να αποβάλλετε ή πόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γεννήσετε ένα παιδί με χρωμοσωματικές ανωμαλίες και θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να γίνει η εξέταση.
Αφού όλα είναι έτοιμα ο γιατρός προσδιορίζει τη θέση του εμβρύου και εισχωρεί τη  βελόνα  μέσα στη μήτρα σας από το κοιλιακό τοίχος.  Στη συνέχεια θα σταλεί το δείγμα για ανάλυση. Η διάρκεια της όλης διαδικασίας είναι περίπου 5 λεπτά, ενώ το αμνιακό υγρό που αφαιρείται ο οργανισμός το αναπληρώνει έπειτα από 12 ώρες.
Η αμνιοπαρακέντηση είναι λοιπόν μια ασφαλής μέθοδος με την οποία μπορείτε να διαπιστώσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το έμβρυο. Σπανίως εμφανίζονται επιπλοκές, ενώ η διαδικασία πραγματοποιείται στο γραφείο του γιατρού.


Leave a Reply


Ένα έργο της nbh internet
Σύλληψη Βρεφική Ηλικία Νηπιακή Ηλικία Παιδί Εφηβική Ηλικία Εβδομάδες εγκυμοσύνης 1-20 Εβδομάδες εγκυμοσύνης 21-40